Linux Blues, avagy hogyan (nem) lettem (még) Desktoplinux-júzer?

Nem tudom. Van a draftban már vagy’ egy jó hónapja egy iromány arról, hogy lettem desktoplinux-felhasználó, de nem fejeztem be, mert… egyelőre még nem vagyok az.

Persze, jó volna egy olyan rendszert használni, ami alatt van például tisztességes commandline, abban kötelezően egy byobu, meg egy saját bashrc, és az úgy nagyon jó. Meg van Gnome-Do, amihez már egészen hozzászoktam, már amikor fut, mert nem képes fél napnál tovább futni anélkül, hogy egyszer csak szét ne fagyna, ami után jó esetben elsőre újraindul helyesen, rossz esetben úgy kell kilőni mégegyszer, és akkor majd utána.

A Következő Karmikus Kisállat Koala egy jó rendszer lenne, ha nem hemzsegne bugoktól, persze gépfüggő, mert van akinek jobban fut, van akinek kevésbé, de ezt a release-t valahogy elrontották, mert az összkép siralmas. Az én gépemen már odáig jutott, hogy nem hajlandó lemenni standbyba, ha pedig az otthoni wifire kapcsolódok, utána még kétszer leszakad, mielőtt beállna stabilra. Jó esetben. Meg néha úgy beakad a rendszer, hogy csak egy X restart segít, ami, nos, idegesítő.

Persze nem csak Ubuntu van a világon, le is szedtem egy Fedorát, mint a másik nagy desktoplinuxdisztrót, rányomtam a pendrivera, bebootoltam a Live rendszerbe és elindítottam…. volna a telepítőt. De nem, idáig már nem jutottam, ugyanis nem hajlandó valamit valahol mountolni, így már azelőtt elszáll, hogy legalább egy nyomorult desktopig eljussak. Kernelhiba talán?

Meg persze van még sok kicsi apróság. Fícsörök amik hol mennek, hol nem, például a pressandhold jobbklikk. Persze, reboot megoldja, a reboot sokmindent megold, csakhát.

Addig? Addig Windows 7. A Microsoft ezúttal elsőre beletalált a tutiba (azért anno az XP az SP2-vel lett igazán jó), összerakott egy igazán jó oprendszert, ami szép, gyors, jól bánik az erőforrással, igen használható taskbarja van, és még sorolhatnám. Nincs Gnome-Do, de tudok programot indítani a Start Menüből, gépeléssel, az is valami. Nincs commandline, a múltkor szedtem egy wgetet meg egy curlt windowsra, mikor kellett, aztán meg majd kihúzom valahogy, ezekkel, meg a Puttyval. Cserébe, nos, működik.

Persze, elkezdhetnék szórakozni olyasmivel hogy akkor mínuszegyedik vagy mínuszkettedik Ubuntu releaset rakjam vissza, vagy állítsam át ezt és ezt gconffal, esetleg bújjam a logfájlokat egy-két óráig. De nem, valahogy ezt most unom, én szeretném ha végre működne, és nem a hárommal ezelőtti verzió. A Nagyonkövetkező Kisállatot, leánykori nevén Lucid Lynxet ki fogom próbálni, úgy tűnik, fejlődőképes, meg persze ki tudja, ismerve magamat, előbbutóbb megint szívok majd pár kört még a Karmickal, hátha, hátha sikerül emberi rendszert faragni belőle, de izé.

Srácok, ezen még dolgozni kell.

(Jaigen, új taglájn, Gazs szokta mondogatni, de én szeretem a webcomicokat, na.)

3 thoughts on “Linux Blues, avagy hogyan (nem) lettem (még) Desktoplinux-júzer?

 1. prezzey

  Őszintén szólva nekem a Debian sokkal kényelmesebb, mint az Ubuntu… (igen, desktopra) valahogy ezek a desktopra kihegyezett rendszerek egy csomó kis idegesítő apróságot tartalmaznak, aminek elméletileg segítenie kéne nekem, de inkább csak zavar.

  (Fedorát még sohase próbáltam. De nekem az Ubuntu csinálta ugyanezt egyszer telepítéskor, bejött a grafikus logó és aztán se kép se hang, alig tudtam meggyőzni hogy ne grafikus boot legyen és akkor kiderült hogy kernel panic. …Na ez arra is jó példa, hogy miket nem szeretek az Ubuntuban, nem kell hogy annyira szép legyen, de a hibaüzeneteket ne rejtse el előlem kthxbye.)

  Reply
 2. KTamas

  Az a baj hogy például a Gnome (meg az Ubuntu) folyamatosan fejlődik, a Lennyben még mindig 2.26 van asszem, nem is tudom eljutottak-e odáig h berakják az új notification-rendszert? Meg az ubi repoiban vagy egy rakat hasznos cucc, szóval nekem tényleg segít, csak máshol van elrontva :)

  Fedorát én se a fentebb említett okok miatt :)

  Reply
 3. Nfol

  Legutóbb az tette be a kaput nálam, hogy a frissen feltelepített Karmic-ot még képes voltam frissíteni, meg letöltöttem a nekem kellő csomagokat a tárolókból, működött minden vagy három napig, aztán a rendszerből eltűnt az internet. Látom az USB-s modemet, tudok vele csatlakozni, csak onnantól kezdve halott az egész, a böngésző nem talál semmit, nincsen ping, nincsen ssh, nincsen scp, a csomagkezelő is néma, és erre nincsen megoldás.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *