Amiga, Demoscene, meg amit akartok

Az ugy kezdodott hogy circa 2002 tajan meg sokat jartam a helyi konyvtarba, ahol, miutan mikozben kiolvastam az osszes erdekes konyvet, belebotlottam abba, hogy egy rakat regi Guru magazinjuk volt, egeszen a 92′-es kezdetektol, amikor meg a PC csak egy negyoldalas rovat volt. Mar akkor lenyugozott az Amiga akkor mar sokeve halott vilaga, kozben fel-felbukkano jatekokkal, amiknek a PC-s portjat jatszottam — es sok masik, amikrol meg csak nem is hallottam. A kovetkezo nyolc evben idorol idore kesztetest ereztem, hogy szerezzek egy Amiga 1200-ast es vegigtoljak egy halom regi jatekot, es/vagy benaztam a WinUAE-vel. Tekerjuk elore az ido fonalat tegnapig, amikor is a Pixelhosok partin a kerekasztalok hallgatassa helyett a masik szobaban alltam leesett allakkal, ahogy a jobbnal jobb amigas demokat neztem es hallgattam, amit raadasul egy CF-kartyarol olvasott be egy igazi A1200, amit rogton ki is kuldott a monitorara, meg egy projektorra. Szoval amigas demok kovetkeznek.


Ez az Enigma – Phenomenia c. demoja, van benne minden a labdak pattogtatasatol a raytracingig, plusz igen jo zene.

A Lotus 2 c. jatek introja, a harmas verziojaval hetekig jatszottam PC-n, az egyik legjobb arkad jatek ever.

A World of Commodorenak igazabol csak az elso fele jo, de az nagyon, a szam egyebkent a Jester – Stardust Memories, ma delutan azt loopoltam korbe.

A vegere pedig itt egy uj demo, mar PC-re, viszont grafikailag is, zeneileg is ott van, szoljon az egyebkent magyar Conspiracytol az Actuator:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *