KTamas' Blog

Remember kids, if Internet Explorer is brave enough to ask to be your default browser, you're brave enough to ask that girl out.

Az Ubuntu desktop eve

· 658 words · 4 min read

Tegnap belenéztem a tegnapelőtt megjelent 15-ös Fedorába — milyen naprakész vagyok, mi —, ami már ezt az új Gnome-ot használja alapból, és a kipróbálása közben többször akaratlan szolmizáláson kaptam magam: dó-ré-mi-mi-mi? Bemutatnék nektek néhány showstopper jelenséget, fenntartva annak lehetőségét, hogy mégis én vagyok ehhez túl hülye.

(nfol irt a Gnome Shelles elmenyeirol, erre irtam egy kommentet, amit kicsit atszerkesztettem blogpostra, mert jol leirja a velemenyem a jelenlegi desktoplinux-ecosystemrol)

Hogy is allunk is most desktoplinuxilag?

Van a Unity, amivel az tortent, hogy — legalabbis kivulrol ez latszik — egyszeruen a Canonicalnal fent nagyon toltak, hogy kell gyerekek ez 11.04-be, ha beleszakadunk is, hat benyomtak nagy nehezen, es latszik hogy igen, ez igy, ebben a formaban nem jo. A launcher resze peldaul konkretan lagolt nekem egy viszonylag jo gepen (jo kis Thinkpad x61). Igen, beirtam az app nevenek elso par betujet, nyomtam volna az entert, de a rendszer meg keresett. Gnome Classicon bezzeg ott a jo kis gnome-do, [super]+[space], beirom, enter, indul, tiszta workflow, tiszta sor. Itt meg varnom kell a programinditasra, na, ilyet nem jatszunk. Lehetne ez jo is, csak kell meg legalabb egy ev neki, kar hogy igy bele lett eroszakolva a rendszerbe.

Masik oldalon ott van a Gnome 3 (Gnome Shell), amit viszont UX-es sajnos nem latott. Mikor meglattam az elso screenshotokat, akkor az elso gondolatom az volt, hogy ez igy ugye komoly, mert viccnek igen durva lenne. Nem fogom reszletezni vele a problemakat, mert egyreszt hasznalni — szerencsere — nem hasznaltam, csak a screenshotokat es az irasokat lattam, de epp eleg is volt, a fent linkelt posztban nfol reszletesen bemutatja es kifejti a dolgot.

Az UX-hez ertes hianya persze altalanos problema linuxon: gimp, pidgin, rhytmbox, banshee, gwibber, mondjammondjammondjam meg? Es ez az upstreamen hatvanyozottan ervenyesul.

Es hogy miert szuletett a Unity, es miert nem a Gnome Shell kerult az Ubuntuba? a Canonicalnak es az upstreamnek vannak, khm, kisebb nezetelteresei mostansag, az elobbi folyamatosan huz el sajat iranyba. Volt az a nezetelteres a libappindicatorral, amit, nos, mindenki a szivere vett, one thing led to another, akit erdekel a teljes sztori az innen induljon ki es kovesse a linkeket. De az Ubuntu amugyis huz el evek ota az upstreamtol egy sajat iranyba.

A Unitys felrelepes ellenere mindenesetre szerintem latszik, hogy a Canonicalnal helyenkent lattak mar UX-et. Hangsulyozom a helyenkentet, az Ubuntu is verzik ezer sebbol ilyen szempontbol, de az upstreamnel fenyevekkel jobb mar most, sot, mar evek ota. Legutobb tan Fedora 12-ot hasznaltam, abban peldaul defaultbol bunronda font smoothing volt, mig az Canonicalnak az elmult egy-ket evben sikerult addig reszelni az Ubuntut, hogy jelenleg szebbnek tartom a font smoothingjat, mint az OSX-et (es valahol ez is a szo szoros ertelmebe vett User Experience resze). De hozhatnek meg fel olyan peldakat, hogy az Ubuntu kovetkezetesen raallt az elejetol a sudora — ami az atlagfelhasznalonak jo –, mig a Fedora, as far as I know, mai napig su-zik, kulon root jelszoval, mindennel, na ezt a modelt se az OSX (programtelepiteskor kvazi sudo van) se a Windows (UAC) nem koveti jelenleg, okkal. Vagy az Ubuntu default kinezete koroket ver a mostani vanilla Gnome Shellen alapulo Fedorara, tudom, ez szubjektiv, meg meg lehet persze valtoztatni, de szamitanak a defaultok, nem is keveset. Meg sok egyeb apro dolog. Mindezek miatt mindenkepp az Ubuntut tartom a helyes desktoplinux-iranynak.

Es ha mar linux… az Ubuntusok csinaltak egy sajat shellt (Unity), par honapja jelentettek be hogy az X-et is le akarjak cserelni hosszutavon. Namost, innen mar csak egy lepes lehet az, hogy a monolitikus linux kernel felol elmozdulnak valami tisztesseges — termeszetesen posix-kompatibilis — hibrid es/vagy teljesen mikrokernel iranyba, nem veletlen hasznal hibrid kernelt mindket masik nagy platform a Windows NT illetve az OSX ota.

Es egyszercsak azt vesszuk eszre, hogy eljott a desktop linux eve, ami mar nem is linux, hanem az Ubuntu OS.

Disclaimer: az iromany helyenkent csunyan altalanosit, valamint a tobbi disztribuciot es pl. a teljes KDE-s ecosystemet egyaltalan nem ismerem, ezert nem is emlitem.

Update: irt az ars is par, khm, problemarol.

comments powered by Disqus