Android az új Winmobile (ZTE Blade, meg amit akartok)

Szóval az történt, hogy — többek közt — a T túl olcsón adott egy ahhoz képest meglepően jó Androidos készüléket, engem meg kezdett erősen zavarni, hogy egy csúnyán elmaradt, és hosszútávon valószínűleg halálraítélt okostelefonplatformot használok (Blackberry), úgyhogy besétáltam egy T boltba, és potom havi három (drágább helyeken két) sör áráért vettem egy ZTE Blade-et. És nagyon hamar újra otthon éreztem magam.

Ugyanis nagyon sokáig, kb 5 évig aktív Windows Mobile felhasználó voltam, végigkövettem a platform majdnem összes iterációját Pocket PC 2002-től a Windows Mobile 6.1-ig, a sima PDA-któl a 3G-s okostelefonokig, amikre, így visszanézve, elég rosszul skálázódott a rendszer, ami az 5-ös verziótól kezdve ráadásul folyamatosan lassult. Ráadásul a kezdetektől fogva nagyon csúnyán fragmentálódott, mind hardverben — különböző processzorok, memóriamennyiségek, képernyőfelbontások –, mind szoftverben: a gyártók többsége kiadta az adott PDA-t jó esetben az épp aktuális rendszerrel, később jött még 1-2 apró frissítés és ennyi. Ha új, major verzió jött, azt csak a szerencsésebbek kapták meg hivatalos frissítés formájában — merthogy azokat az MS az OEM-ekre bízta, akiknek sokszor kifizetődőbb volt, ha az új rendszerért vetetnek a júzerrel új PDA-t is.

Élelmes felhasználók azonban hamar rájöttek, hogy a Windows Mobile egy igen jól hackelhető rendszer, és hamarosan megjelentek a ‘cooked’ (főzött) ROM-ok, mindenféle extra szoftverrel és változtatásokkal, valamint, hála a sok kiszivárgott, sokszor bétas ROM-oknak, sok felhasználó megkaphatta az adott új Windows Mobile-verziót a PDA-jára ilyenfajta kerülőúton. Nem mindig volt teljesen stabil, néha kicsit bugzott, de általában sikerült előbbutóbb több, mint használható állapotba hozni őket. Nem is annyira extrém példa, hogy a HTC Himalaya kódnevű telefonja még Windows Mobile 2003-mmal érkezett — de azóta minden verzió így vagy úgy elérhető lett rá (WM2003SE, WM5, WM6, WM6.1, WM6.5).

(Itt említhetném a Google legelső, G1-es telefonját, ami hivatalosan megragadt Android 1.6-on, de a mai napig jönnek rá ki az új verziók nemhivatalos forrásból.)

Mindenesetre, nem igazán kell rámutatnom a párhuzamokra… de a konkrét esetnél maradva, az én Blade-em Éclairrel (2.1) jött, ami a készülék megjelenésekor már alapból nem a legújabb verzió volt. Hivatalos Froyót (2.2) 2011 elejére ígérnek, míg a most megjelent Gingerbreadről (2.3) senki se tudja, hogy meg fog-e valaha hivatalosan jelenni a Blade-re. Ennek ellenére már két bétás kínai Froyo ROM is kiszivárgott, és léteznek belőle működő verziók, azzal az apró buggal, hogy néha meghal az érintőképernyő, és annak visszahozásához teljes reboot kell. Sőt, pár napja van már nagyonalfás Gingerbread is egy módosított Nexus S ROM formájában, amiben még ugyan a telefon se működik, de majd egyszercsak fog. Vagy valami.

Mindezek ellenére ennyi pénzért a Blade bárkinek megéri, a processzor ugyan nem a legújabb benne (600 MHz, ez van többek közt a HTC Legendjében is), és a magyar piacra a kínai, csak 256 MB RAM-os model jutott, valamint az első szállítmány kijelzői kicsit túl sok feszkót kapnak, emiatt a szürke néha kéknek látszik (ennek ellenére nagyon tisztességes, 800×480-as felbontású), de tényleg, irónia nélkül, mindezek ellenére ez egy teljesen jó és vállalható budget okostelefon, levelezésre, csetre, olvasásra (Instapaper!!), netre, satöbbi, potom 37000 forint Dominoban (öt perc alatt unlockolható persze), ha meg vállal az ember hűséget a legkisebb mobilnetcsomagra akkor már csak havi 1000 forint tíz hónapig.

A teljes QWERTY egyelőre még hiányzik, a push email már sokkal kevésbé, az valójában egy aljas és rossz dolog.

Szóval most elvagyok jópár hónapig ezzel, egyelőre még a rootolásra és/vagy új ROM felrakására se érzek késztetést (mert mind bugos, haha). Bár mióta volt nálam egy hétig egy iPhone, nagy a kisértés, hogy előbbutóbb arra váltsak, 3GStől felfele és a 4.2 óta teljesen vállalható lett az is, és ha már sok pénzt akarok költeni okostelefonra akkor inkább az, mint egy Nexus/Desire/etc. De ez még a jövő zenéje.

(Utolsó gyors kitérő: az, hogy az MS szigorú szabályokat diktál az OEMeknek a Windows Phone 7-hez — 1GHz proci, 800×480-as kijelző etc. — eddig talán a legjobb út a mostani piacon, mert lehet egy egységes platformja, OEM-ekkel, remélhetőleg fragmentáció nélkül. Persze kérdés, hogy a rendszer hosszútávon hogy fog bizonyítani.)

((Az Angry Birds szaggat a Bladen sajnos. Egy perc néma csend.))

(((Edit: ja hogy már a múltkor elsütöttem a “Meg amit akartok”-ot. fene.)))

12 thoughts on “Android az új Winmobile (ZTE Blade, meg amit akartok)

  1. KTamas Post author

   Az az LG marketingese altal terjesztett FUD volt, nincs semmi ilyen kovetelmeny.

   Reply
 1. GK

  Ízlések és pofonok. Engem eléggé visszatartanának az általad leírtak. Még tizedekkora ár mellett is :)

  Reply
 2. Qpak

  Nemtudom más hogy van vele, de nekem ha egy telefon – bármilyen okból- akárcsak egyszer is lefagy, hiába tud sokminden mást, már nem egy használható, stabil készülék! Ezeknek a feltételeknek az általad leírt készülékek nem felelnek meg. De ha valakinek ez megfelel, áldásom rá! :)

  Reply
 3. Pista

  Már kiderült, hogy mindegyik Blade 512 MB ram-os, akinek nem, frissítheti otthon, vagy T-Mobilnál.

  Reply
 4. bacizone

  Üdv,

  ZTE Blade-el elég komoly problémám van: a Google Calendar szinkronizáció TOTÁLISAN MEGBÍZHATATLAN a 2.1-es Android-on.

  5 Google Calendar naptárat szeretnék egyszerre szinkronizáltatni a mezei Android 2.1-es Naptár alkalmazással. LÁTSZÓLAG rendben meg is történik a szinkronizáció, DE
  1. olyan naptári napokra szúr be eseményeket, amelyek egyáltalán nincsenek is a webes Google Calendarban (pl. be lett állitva az esemény heti ismétlésre, de egyes heteknél törölve lett, mivel akkor nem történt meg, de az Android-os Calendarban ekkor is megjelenik…)
  2. vagy egyes eseményeket (amik a Google Calendarban benne vannak) simán kihagy!!!

  Külföldi site-okon is sokan szenvednek ettől a problémától (keressetek rá, Google android 2.1 calendar sync error, pl. http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=2827)

  Röhejes és egyben durva is, hogy a Google Calendar szinkron az iOS-en, Blackberry-n (ezeken használtam) tökéletesen működik, a Google pedig a saját termékeinek képtelen a szinkronizációjára!!! Így számomra az egyébként elég fontos Calendar HASZNÁLHATATLAN!

  Tud valaki valami értelmes megoldásról?

  Köszi,
  B.

  Reply
   1. bacizone

    Igen, csak a Telenornál még nincs… talán ez lenne a megoldás? Remélem rövidesen kiderül

    Reply
    1. KTamas Post author

     A modaco.com-on van mindenfele nemhivatalos modja a 2.2 ROM frissitesenek, ha gondolod, ott erdemes korulnezni.

     Reply
 5. bacizone

  A hivatalos Teleonor válasz a ZTE Blade 2.2 frissítéssel kapcsolatos kérdésre 2011. jún. 20-án.

  “Tisztelt Ügyfelünk!

  Köszönjük, hogy kérdésével hozzánk fordult.

  Technikus kollégákkal folytatott egyeztetés után a következőkről tudjuk tájékoztatni az Android operációs rendszer frissítésével kapcsolatban ZTE Blade típusú mobiltelefonon: a Telenor nem támogatja, illetve nem ajánlja a hasonló módosítást, mert az készülék meghibásodással járhat. Egyelőre nincs arról információnk, hogy a jövőben lesz-e lehetősége hasonló frissítésre nálunk. Amennyiben továbbra is érdekelné Önt telefonja ilyen formában történő újítása, úgy javasolnám, hogy a gyártóval, azaz a ZTE Hungary Kft-vel vegye fel a kapcsolatot.

  Telefonszám: +36-1-3280080
  Cím: ZTE HUNGARY KFT, 1117-Budapest, Neumann Janos u. 1/E 3. emelet

  Sajnáljuk, hogy ettől eltérő információval nem szolgálhatunk.”

  Úgy látom akkor erről ennyit.

  Azért az érdekes, hogy a T-Mobil és a Vodafone-nál is hivatalos 2.2-vel árusítják / letölthető már a ZTE Blade frissítés.

  Van olyan 2.2-es ROM frissítés ami TÉNYLEG teljesen megbízhatóan működik?persze.. ennek a 2.1-nek amúgy is van egy csomó baja…
  Köszi a modaco tippet!

  Reply
 6. Pingback: Kádár Tamás | mandroid - The Setup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *