Megjött az adószámom hétfő

(Igen, megint kimaradt vagy’ két hét. Majd pótolom. Valószínűleg.)

Reggel iszonyat pocsék hangulattal ébredtem, ez egészen addig tartott, amíg ki nem rugdostam magam nagy nehezen az ágyból, leszedtem a sötétítőfüggönyöket es az ablakon kinézve egy duplaszivárvány nézett vissza rám. Amellett, hogy gyönyörű volt, felért minimum egy triplaeszpresszóval, rekordsebességgel magamra kaptam a ruháimat és kimentem a teraszra csinálni annyi fotót, amennyit csak lehet.

2013-06-24 07.15.13

Hazaérve jó hír, vagyis egy levél fogadott: megjött a personnummerem, azaz az adószámom. Erről már írtam korábban többször is, enélkül a szám nélkül nem annyira létezel az országban. Lehet élni nelküle, csak kicsit kényelmetlen, a bankom nem ad dombornyomott kártyát, nem tudok regisztrálni sok netes helyekre ahol pénzzel kapcsolatos dolgok vannak, nem tudok törzsvásárlói kártyákat szerezni satöbbi.

2013-06-24 07.17.17

Apropó törzsvásárlói kártyák, a szám birtokában regisztráltam végre a sarki szupermarketnél egy ilyenért, a bevásárlásaim 95%-át ott végzem, simán megéri. Regisztrációkor lehetett választani aközül, hogy elpostázzák-e a dolgot, vagy személyesen veszem át, én az előbbit választottam. Ebben csak az az izgalmas, hogy ezután nem kérte el a címem: egyszerűen lekérte azt az adóhatóságtól az adószámom alapján.

ff1c2626dce011e29c4222000a9e071d_7

Nem állítom, hogy nem zavart kicsit az egész, de itt ugye az az elv, sőt, a gyakorlat, hogy az ember megbízik az államban meg a hatóságokban. A svédek védelmére szólva: nekik speciel van okuk erre…

16453f4adc9611e2a89422000aa802aa_7

Mostmár tudok olyan dolgokat is csinálni egyébként, hogy a tömegközlekedős bérletem automatice meghosszabbítani minden hónapban, azt csak azért nem kapcsoltam még be, mert először el akarok menni a bankomba és kérni tőlük egy dombornyomott kártyát, a fentebb említett szám birtokában, és előbb legyen az letudva, hátha változtat valamit.

És most pótolni kéne azt a kimaradt két hetet…

2 thoughts on “Megjött az adószámom hétfő

  1. Pingback: Flashback: Az adóhatóságnál | KTamas' blog

  2. Pingback: A bürokráciáról | KTamas' blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *