KTamas' Blog

Remember kids, if Internet Explorer is brave enough to ask to be your default browser, you're brave enough to ask that girl out.

Slashdot interjúk: 1999

· 596 words · 3 min read

(Ezt a posztot több, mint két éve írtam eredetileg, elkezdem kitakarítani a draft mappámat a cult of done jegyében. Csak két évet írtam meg, de az is több a semminél, valamint az egész szerintem tök érdekes. Eredetileg tán a Kalcsán jelent volna meg.)

Kelt osztott meg egy interjút John Carmackkal még 1999-ből, és akkor merült fel az ötlet, hogy biztos van még ilyen, és össze kéne gyűjteni őket, így neki is estem. Kezdjük is 1999-el, mert akkor kezdték el ezeket készíteni.

Bruce Schneier. Két évvel 9/11 előtt, négy évvel a “security theater” megalkotása előtt, akkor már egy éve futott viszont a Crypto-gram nevű hírlevele, ami még így 14 év után is aktív. Valamint már akkor megjegyezte, hogy központi CA-kra építkezni nem biztos, hogy a legjobb ötlet…

John Carmack. Az interjú kb. egy hónappal a Quake 3: Arena megjelenése előtt készült. John kedvenc operációs rendszere a Windows NT, de használ azért mellette Win98-at, Mac OS 8-at, és azért néha eljátszik egy Irixszel vagy egy Mac OS X-szel, amiből az első publikus béta csak egy évvel késöbb jelenik meg, így addig is maradt a Mac OS X Server valamelik bétája, ami még régi, OS8-as kinézettel futott. Ezenfelül a pénz nem feltétlen boldogít, de jó érzés mindennap Ferrarival menni munkába.

Tim O’Reilly. Az O’Reilly & Associates (mostmár O’Reilly Media) alapítója, akik már 1992-ben kiadtak könyvet az Internetről, és az ő könyveik borítóján vannak mindig furcsa állatok. Már ekkor felmerülnek az ekönyvek a Fatbrain.com kapcsán, akiket aztán két évvel késöbb megvesz a Barnes & Noble.

Cult of the Dead Cow. Ők csinálták például híres Back Orifice-t, ami nézőpont kérdése, hogy rendszergazdai adminisztrációs eszköz, vagy egy jó kis trójai, mindenesetre a Win98-ban található biztonság teljes hiányára akartak rámutatni az elkészítésével. És muszáj idemásolnom a következő kérdés-választ:

How would you define the implementation of security on the major OS today?

DilDog answers:

  • Windows95 / 98 – Shit happens
  • Commercial Unix – Shit happens over RPC.
  • Linux – When shit happens, you fix it.
  • FreeBSD – Shit would happen, but there’s no driver for it yet.
  • NT – Shit wouldn’t happen if you’d just spend a few months performing 300+ modifications to our default installation, you lazy sysadmin. Get your MCSE.
  • Windows 2000 (NT5) – Shit happens over DCOM.

Második Erzsébet királynő webmestere. Linux, script kiddie-k, és hogy olvassa-e a királynő a Slashdotot (spoiler: nem.)

Antitrust Experts Respond re MS. Ugye ekkor még javában folyt az MS ellen az antitröszt per, felmerült, hogy fel kéne szabdalni a céget több részre, és egyéb vad ötletek. Ment ez egészen 2001-ig, amikor is  megszületett a settlement, és az MS megigérte, hogy megosztja az API-jait másokkal is. Szegény MS-t azóta főleg az EU zaklatja, ezért van nekünk böngészőválasztó ablakunk is például, meg Windows Media Player nélküli N-es Windows.

L0pth. Bevallom, nem hallottam róluk eddig semmit, leginkább, mert 2000-ben security startuppá alakultak, ahol megcsinálták a L0pthCracket, majd 2004-ben felvásárolta őket a Symantec. Viszont, ők voltak az egyik első hackerspace, 1992-ben alakulva Bostonban. A legjobb kérdés az, hogy miket is használnak keresésre: természetesen Altavistát, NorthernLightot, Ask Jeeveset és végül a Yahoot.

KDE fejlesztők. Ekkor még csak az 1.0-ánál tartottak, ahogy a GNOME is, és már akkor javában folyt a flame; a KDE 2 csak egy év múlva jön csak ki. Szó esik a Konquerorról, a beépített böngészőről, ami a KHTML motort használta: ezt forkolja 2002-ben az Apple a Safarihoz, WebKit néven, amit használ többek között a Chrome is, meg egy tucat mobilböngésző, és úgy általában dominál jelenleg a második helyen az IE mögött.

És hát van még több is, akit érdekel az összes, az kattintson ide. Folytatjuk hamarosan 2000-el…

comments powered by Disqus