KTamas' Blog

Remember kids, if Internet Explorer is brave enough to ask to be your default browser, you're brave enough to ask that girl out.

Az fotózásrul, avagy fotózni jó

· 312 words · 2 min read

Az egész valószínű azzal kezdődött hogy még zsenge újságíró koromban lehetőségem nyílt tesztelni az akkor megjelent Olympus E-1 digigépet. Pontosabban nem nekem — mert nem értettem semmit a dologhoz –, hanem édesapámnak, aki tud egyet s mást a szakmáról. Így született meg ez a cikk és számára szerelem volt első látásra. Nem sokkal később alkalma is nyílt vásárolni egyet, köszönhetően az akkor futó hihetetlen diákkedvezménynek (asszem 250-ért adtak vázat + a legjobb 14-54mm f2,8-3,5 objektívet) meg persze Istennek. Ebből kifolyólag én is azon a gépen tanultam fotózni.

Olympus E-1 (kép a DPReviewról)

Elég régóta terveztem magamnak is egy digigép beszerzését, azonban mindíg volt valami fontosabb, amire inkább áldoztam pénzt. Aztán pár héttel ezelőtt ráakadtam egy nagyon megkímélt, ugyanakkor nagyon jó árú E-1-re, és gyorsan lecsaptam rá meg egy 14-45mm f3,5-5,6-os teleobjektívre. Ezt gyorsan követte egy FL-36-os vaku meg egy 40-150mm f3,5-4,5 zoomobi is, úgyhogy most egy jó időre betáraztunk, legközelebb 1-2 év múlva fogok ehhez valamit venni, ami valszeg egy új váz lesz (E-5×0?). Vagy ha megütöm a lottóötöst, akkor pár visz0nylag drága objektívet :)

Miért pont az E-1? Egyrészt mert eddig is azon fotózgattam, így kezdő gépnek nagyszerű lesz, másrészt mert még így 5 évvel a kiadása után is piszokjó képeket tud csinálni. Emellett viszonylag nagy és nehéz darab; van rendes markolata (nem úgy mint a mostani, belépő szintű DSLR-eknek) és a súlya kifejezetten segít, mikor alacsony rekeszidővel kell fotózni. Plusz időjárásálló, magnézium házzal rendelkezik.

Ettől függetlenül nem tökéletes: nincs beépített vaku ill. képstabilizátor, ISO400 és afelett az átlagnál jobban zajosodik és a beépített zajszűrő pedig használhatatlanul lassú. Ez utóbbi két problémát viszont nagyszerűen orvosolja a Lightroom — hamar megtanultam, hogy csakis RAW-ba szabad fotózni. Ja és nincs Live View sem, de az annyira nem érdekel. A Lightroomról fogok majd írni, mert ez a szoftver minden fotós legjobb barátja, egyszerűen nélkülözhetetlen.

Lesz post mindjárt egy-két képről is (önreklám, hihi), de addig is nézegessétek az Indafotó accountomat.

comments powered by Disqus