KTamas' Blog

Remember kids, if Internet Explorer is brave enough to ask to be your default browser, you're brave enough to ask that girl out.

RDP OSX alatt

· 327 words · 2 min read

Valószínű nem én vagyok az egyetlen, akinek a munkája miatt be kell RDP-znie különböző Windowsos gépekre — és OSX-et használ.

A rendes felhasználó természetesen először a hivatalos megoldással próbálkozik, a Microsoftnak van egy Remote Desktop Connection Client nevű szoftvere, letölt, felrak, minden megy. Kivéve persze, hogy nem, mert másfél éve nem frissült, és már 10.6 alatt is szeretett kifagyni pl. kilépéskor, 10.7 alatt még instabilabb lett, most így 10.8-ra már fel se rakom. Arról nem is beszélve, hogy például csak egyetlen fix felhasználónév-jelszó-domain triót tud megjegyezni, és ha megjegyeztetjük vele, akkor az összes szervernél ezzel fog próbálkozni. Szóval ez az opció sajnos kiesik, és az ember elkezd alternatívákat keresni.

Valószínű gyorsan beleakad a CoRD-ba, ami bár egy remek szoftver, van egy hatalmas hibája: a háttérben az rdesktop nevű projektet használja, ami viszont nem tudja hozni a hivatalos kliens sebességeit, egyszerűen lassabb, és emiatt lényegesen kényelmetlenebb.

A — szerintem — igazi megoldás pediglen a FreeRDP. Ez a már fentebb említett rdesktop projekt egy forkja. GUI sajnos nem jár hozzá, cserébe működik, és gyors. Felrakni legegyszerűbben a homebrew-n keresztül lehet, brew install freerdp és utána máris elérhetővé válik az xfreerdp parancs. Azért X, mert X11-et használ, amit az Apple száműzött a Mountain Lionból, de fear not, innen le lehet tölteni és felrakni, és újra van X-ünk.

Az xfreerdp --helpből nagyon gyorsan meg lehet találni, milyen paramétereket kell megadni a kapcsolódáshoz, az egyetlen dolog amit kicsit keresnem kellett, az a vágólap-szinkronizáció, ami — és még pár egyéb funkcionalitás, érdemes elolvasni ezt — valamiért ki van szervezve egy külön pluginba, ezért azt külön be kell vele töltetni vele. Én írtam magamnak egy nagyon egyszerű *sh funkciót, bevágtam a .zshrc-mbe (de ugyanúgy megy bashből is, egyébként), így néz ki:

function rdpw() { xfreerdp -u $1 -p $2 -g 960x720 --plugin cliprdr --ignore-certificate $3 }

Ezután pedig úgy kapcsolódok különböző szerverekhez hogy rdpw Felhasznalo jelszo ide.kapcsolod.ok és már megy is minden.

(igen tudom hogy lassan kéne csinálnom egy külön blogot a tech dolgoknak)

comments powered by Disqus