KTamas' Blog

Remember kids, if Internet Explorer is brave enough to ask to be your default browser, you're brave enough to ask that girl out.

Ottdolgozom hétfő

· 263 words · 2 min read

Ma végre keresztülment a helyi APEH-en a tény, hogy engem oda felvettek, kaptam végre adószámot, hivatalosan is létezek Svédországban. Majdnem. Azért, mert valamifajta EU-s hosszúnevű _temporary contract_on vagyok, ami miatt egyrészt mindenki kevesebbet adózik és jobban jár, másrészt csak átmeneti adószám jár érte, ami a semminél sokkal több, de az igazinál kevesebb. Az ugyanis errefele a személyi szám.

A gyakorlatban ez leginkább apróbb kényelmetlenségeket jelent: Svédországnak van egy olyan Dél-Korea stichje, hogy olyan weboldalak, amik pénzügyekkel is foglalkoznak (helyi BKV, helyi eBay, telefonszolgáltató etc.) regisztrációkor megkérdezni a _personnummer_ed, azaz az adószámod, ami nélkül nem engednek regisztrálni, és az átmeneti verziót ebből nem fogadják el. Ettől még tudok bérletet venni, telefont feltölteni, ilyesmi, a helyi eBay nem annyira frekventált, helyett van aktív apróhirdetőoldal, ahol ugyan nem kell az ominózus szám, de a hirdetésfeladáshoz kell a) nem-prepaid telefon b) olyan dombornyomott kártya, amit egy skandináv országban állítottak ki, nekem pedig egyik sincs-lesz valószínű a következő szűk hat hónapban.

Apropó bank, szerdán megyünk számlát nyitni, az első fizum után végre lesz koronában pénzem, és nem fogok függeni a forint árfolyamingadozásától, mert most a forintszámlámról költök a magyar dombornyomott Visámmal svéd koronában. A bank sajnos csak electron-kategóriájú kártyát hajlandó adni nekem, szóval a neten továbbra is a magyart kell majd használnom, apróhirdetések feladásához pedig majd segítséget kérek egy kollégától.

Itt egy hajó, átvezetőnek, meg egy kép arról, hogy felkerült a cég matrica formájában is a laptopomra.

A munkában ma nem történt semmi különös, holnap megyünk a várva várt munkaretreat-napra, a Titkos Helyre, ami valószínű a főnököm nyaralója lesz, mint azt kollégák a kávé mellett tippelgették. Izgalmas lesz.

comments powered by Disqus