KTamas' Blog

Remember kids, if Internet Explorer is brave enough to ask to be your default browser, you're brave enough to ask that girl out.

State of the RSS (olvasók, megosztások, sharewood)

· 431 words · 3 min read

Elsirattam a megosztásokat, megcsináltam a Sharewoodot, most meg bezárják a Readert.

Persze, van még időnk, de már most menkülnek az emberek. A Feedly — ami még a Reader rendszerét használja backendnek, de esküsznek rá, hogy lesz sajátjuk a bezárás után — nemrég 3 milló felhasználóval büszkélkedett, népszerű versenyző a The Old Reader is, ami kifejezetten és bevallottam a ‘régi’, még megosztásokat tartalmazó Readert másolja, és hirtelen megtízszerezte a fizető felhasználói számát a NewsBlur. Mások új olvasókat készítenek, például az az (új) Digg.

Én egyelőre letettem a voksomat a NewsBlur mellett: egyrészt fizetős, ergó valami üzleti model már van mögötte, másrészt nyílt forráskódú, szóval ha esetleg bedőlne, fel tudjuk telepíteni valahova (bár nem triviális). Egyszemélyes vállalkozás, de a srác, aki csinálja, láthatóan éjt nappallá téve, szívét-lelkét beleadva dolgozik az oldalon, ami nem volt felkészítve arra, hogy hirtelen megtizenötszöröződjön a forgalma, de a skálázással kapcsolatos átalakítások elvileg már az utolsó stádiumba vannak, és az utóbbi pár napban már frissültek benne elég gyakran a feedek és volt annyira működőképes az oldal, hogy végleg áttérjek rá.

Bár hiányzik belőle egy-két nagyon fontos dolog (pl. keresés a feedek tartalmában), egyelőre ez lett számomra a leghasználhatóbb alternatíva. Az egyik legfontosabb dolog, hogy van benne igazi megosztás: egymás követése, kommentelés a megosztások alatt, saját weboldal és RSS feed a megosztásokhoz, és egy igen jó bookmarklet. Mindez azért is fontos, mert bezár ugyebár a Posterous is a hónap végén, amit eddig használtam (használtunk többen is) erre a funkcióra: leginkább azért, mert nekik volt a legjobb bookmarkletjük.

Nem mindenki fog azonban a NewsBlurre költözni, amivel nincs semmi gond, virágozzék minden virág (de, gyertek, mind, ide, és akkor mindenki egy helyen lesz! Na, léccilécci!), erre tartom én legalábbis a Sharewoodot, aminek a régi-új funkciója mindenképpen az, hogy összefogja a különböző helyre megosztott dolgokat. Sőt, az oldal egyfajta archívumként műküdik: az összes megosztás megvan az adatbázisban az indulás óta, legalábbis a szöveg, a képek speciel hiányoznak, de ezt lehet, hogy pótolni tudjuk, pl. Posterous backupból, ezen még gondolkozok, hogy lehetne megvalósítani.

Az archívum képbe illik bele az is, hogy amint ráveszem magam, megcsinálom azt, hogy az egyes emberek megosztásai elérhetőek legyenek egy-egy aldomainen (pl. ktamas.sharewood.hu): így van egy központi hely egy adott ember megosztásainak, akárhányszor vált valamelik más megoldásra a megosztásokhoz.

Itt tartunk most. Ami biztos, hogy az RSS (számomra) tovább él, és élni fog, ahogy a megosztás is, szerves részévé vált az olvasási folyamatnak, nem nem tudom elképzelni nélküle a napi feedolvasást. Világmeghódító terveim között szerepel, hogy esetleg majd elindítok egy magyar kottkét. Talán, egyszer. Addig pedig marad a NewsBlur, és a BlurBlogom, ahova osztom a dolgokat mostantól a Posterous helyett.

comments powered by Disqus