KTamas' Blog

Remember kids, if Internet Explorer is brave enough to ask to be your default browser, you're brave enough to ask that girl out.

Aeropress hétfő

· 229 words · 2 min read

aero_press_03

Amióta el vagyok kényeztetve az irodában kávéfronton, azóta otthon szinte kizárólag hétvégén iszok kávét, amit eddig a Kelttől karácsonyra ajándékba kapott kotyógossal és a sarkiboltban vásárolt nagyonolcsó kávéval oldottam meg. Amikor az a csomag erősen elfogyóban volt, akkor fogalmazódott meg bennem először, hogy kéne egy szinttel feljebb váltani, akkor kezdtem komolyabban szemezni az Aeropresszel. Aztán kb. két hete rámcsetelt kávégeek kolléga, pont a hosszúhétvége alatt és a rossz skype accountomra, hogy kérek-e valamit az egyik netes kávés webshopból. Az üzenetét későn vettem már észre, úgyhogy hagytam is annyiban. Aztán ma megjött a csomagja, és mint kiderült, vett nekem egyet ajándékba.

Az Aeropress a french press erősen felturbózott, annál sokkal hordozhatóbb másodunokatestvére. A szerkezet kőegyszerű, lényegében két csőből és egy mikrofilterből áll: alulra beraksz egy mikrofiltert és egy tartót a zaccnak, majd felül a nagyobb csőbe beletöltöd a kávét és a forró vizet. Ezután összekevered, majd a másik, egy gumírozott végű cső és a vákuum csodálatos fizikája segítségével eszméletlen jó eszpresszót kapsz.

A rendszerben nincs annyi nyomás, hogy “igazi” eszpresszót csináljon, szóval hiányzik róla pl. a crema, ennek ellenére a minősége majdnem megegyezik egy nespressóval vagy azzal, amit az irodában lévő igazi kávégép csinál. Azt hiszem, ez egyben egyfajta kapudrog az igazán minőségi otthoni kávézáshoz: már gondolkozok, azon, hogy akkor kéne például egy rendes daráló is, hogy tudjak frissen darálni kávét. A pörkölőgép beszerzése előtt azért valaki állítson majd meg.

comments powered by Disqus