KTamas' Blog

Remember kids, if Internet Explorer is brave enough to ask to be your default browser, you're brave enough to ask that girl out.

Slashdot interjúk: 2000

· 484 words · 3 min read

(Ezt a posztot több, mint két éve írtam eredetileg, gondoltam elkezdem kitakarítani a draft mappámat a cult of done jegyében. Csak két évet írtam meg, de az is több a semminél, valamint az egész szerintem tök érdekes. Eredetileg tán a Kalcsán jelent volna meg.)

Elkezdődött tehát a 2000-es év, és ahogy az előző években a Y2K kapcsán többen megjegyezték, január elsején leálltak a bankok, eljött az apokalipszis és megtörtént az elragadtatás.

Míg 1999-ben csak kb. 4 hónapnyi interjút kellett feldolgozni, itt rögtön egy egész évet, és ahogy haladunk előre az időben, úgy lesz egyre nehezebb válogatni: így, bár valószínű nem kell külön mondani, ez a lista egyre szubjektívebb lesz.

Corel CEO Michael Cowpland. Tudtátok, hogy a Corelnek volt pár évig egy Debian-alapú desktoplinuxa? Sőt, aktívan dolgoztak a szoftvereik ezen platformra portolásán is, eléggé felemás módon, mert mind a WordPerfect, mind a CorelDRAW utolsó linuxos verziója Wine alatt futott, és emiatt komoly problémák voltak vele.

DVD Jon. Ő írta a híres DeCSS programot, ami lerántotta a DVD-kről a DRM-et másolásvédelmet, hogy le lehessen játszani őket Linuxon, merthogy addig Hollywood nem nagyon akart kiadni lejátszóprogramot arra a platformra. Persze azonnal beperelték, de sikertelenül, bár négy évig húzódott az ügy. Érdemes megjegyezni, hogy a DRM egyszer sem hangzik el az interjúba, csak a másolásvédelem; a kifejezés a 00-es években lett népszerű.

Philip Greenspun. Bajban vagyok, mert ő egy külön posztot érdemelne minimum, de azért megpróbálom pár mondatban összefoglalni a csókát. 1993-ban megalapította a photo.net-et (ami azóta is él és virul, bár már pár éve túladott rajta), valamint ő volt az egyik alapítója az ArsDigitának (ami sajnos szomorú véget ért nem sokkal az interjú után). A kérdések többsége viszont két másik projektjéről, az ArsDigita University és a Travels with Samantháról szólnak. Greenspun az utóbbi időkben rákapott a repülésre és a helikopterekre, valamint blogol, rendkívül jól. Böngésszétek a wikioldalát is, megéri.

SCO. Az SCO leginkább a Linux elleni perek miatt hírhedt, de 2000-ben még rendkívül jó barátságban álltak, bár az SCO nagyban nyomta a saját Unixát is mellette. További érdekességek: amikor még a 64-bit az Itaniumról szólt.

Douglas Adams és Woz. Kérdések?

Jon “maddog” Hall. Őslinuxos, beszél a platform jövőjéről, felmerül a GNU HURD Nukem Forever, házisörök, és hogy honnan szerezte a nickjét.

Help Bush and Gore Answer Slashdot Questions. Amikor az elnökválasztás idején a két fő versenyző tojt válaszolni a kérdésekre, megkérdezték a kommentelőket, hogy ők mit válaszolnának. Remek thread, érdemes végigolvasni, én percek óta röhögök rajtuk.

Al Gore’s Webmaster. Hónapokkal korábban válaszolt azonban a kampány internetes részéért felelős ember. Gore már 2000-ben több, mint 100000 fős netes közösséget alakított ki, és úgy egyébként is próbáltak erős internetes kampányt folytatni, pedig akkor még csak Web 1.0 volt.

Bjarne Stroustrup. A C++ atyja, természetesen a nyelvről beszél, megcáfol egy csomó tévhitet, és úgy általában nagyon lelkesen beszél a saját nyelvéről, persze az volna a furcsa, ha nem így tenné.

Itt kezdődik a 2000-es archívum, aki további interjúkra kiváncsi. Folytatjuk…

comments powered by Disqus