KTamas' Blog

Remember kids, if Internet Explorer is brave enough to ask to be your default browser, you're brave enough to ask that girl out.

Beléptem a második ikszbe…

· 18 words · 1 min read

…majd tudósítok, milyen.

(És nemfeledni, ma, vagyis nekünk holnap hajnalban BSG! Köszönöm ezt a gyönyörű születésnap ajándékot, Sci-Fi.)

2009-2011: a desktop linux éve(i)

· 141 words · 1 min read

Ezt muszáj megosztanom, ez annyira szép (forrás):

Over the next 1 to 3 years, and beyond, we are set to see the glory of the GNU/Linux operating system take hold as the prominently used end user platform for computers everywhere.

Ez pedig a kommentekből:

Things that happened the first year I heard that it would be “the year of Linux on the desktop”:

President Bill Clinton denies that he had “sexual relations” with Monica Lewinsky.

The first XML specification is released.

The film Titanic wins 11 Oscars.

The FDA approves Viagra

KDE 1.0 is released.

Google, Inc. is founded in Menlo Park

The DMCA is passed.

Iraq announces it will no longer cooperate with United Nations weapons inspectors.

Jesse Ventura is elected governor of Minnesota

DaimlerBenz merges with Chrysler Corporation to form DaimlerChrysler

The Sega Dreamcast is made available in Japan.

Visszatér a Do As Infinity!

· 36 words · 1 min read

Nem túl bréking nyúz, de csak most olvastam: újra összeáll a Do As Infinity, japán valaha volt egyik legjobb j-poprock csapata. További infó és nagyszerű zene O七a力uS口undon. Itt pedig egy másik jó daluk, a Tangerine dream:

1234567890

· 63 words · 1 min read

Andrei összerakott egy visszaszámlálót, amely abban a pillanatban éri el a 0-t, mikor az aktuális Unix timestamp 1234567890 lesz.

Az Unix timestampet 1970. január 1-től számítjuk, a másodpercek számolásával, a részletes leírása itt olvasható, a lényeg hogy sacc/kb 33 nap és pár óra mulva lesz az 1234567890. másodperc ami egy szép, kerek szám. Ehhez kapcsolódik a Y2K38 is, lehet egyszer arról is írok…

Sargetól a Hyper-V-ig, második rész

· 172 words · 1 min read

Szóval ott tartottunk a sztorival hogy naív kislányként úgy gondoltam, hogy akkor majd berakom RAID-be utólag (háháháhá). Mint az kiderült, ez nem annyira egyszerű, főleg ha LVM is van az adott winchin, amit én “miért is ne” alapon raktam fel — igen, ekkor még elég kezdő linuxos voltam. Mindenesetre nagy nehezen sikerült levadásznom egy laza 8 oldalas guideot a howtoforge-ról, és nekiestem, gondoltam megvan pár óra alatt (háháháhá). Ez gyakorlatilag egy éjszakányi szívást jelentett… ugyanis, pár nappal azelőzőleg backupként át-dd-ztem (igen, tudom, hülyeség) egy másik winchire az adott winchit backup okán, na most ez azt eredményezte, hogy teljesen meghülyült az mdadm (ez a linuxos softraid progi), mert a két winchit teljesen megegyezőnek látta. Mindenesetre reggelre sikerült megcsinálni úgy, hogy működjön igaz újraindítani már nem tudtam a dolgot, mert gondok voltak a /etc/fstab-bal… ezt egy újabb pár órányi szívás helyretette.

Volt még pár elég furcsa linuxos szívásom, például mikor a rendszer úgy döntött ő most fél napnyi adatot korruptál, azóta se tudni miért, és azt se, miért csak az aznapi adatok…

Majd folytatjuk.

Sargetól a Hyper-V-ig, első rész

· 190 words · 1 min read

Szóval az egész úgy kezdődött hogy elkezdtem dolgozni, és pár hónap után már mint társrendszergazdaként (is) tengettem az életem. Az akkori felállás egyszerű volt: 1 db szerver, rajta egy (már akkor kicsit outdated) Debian Sarge, Samba a fájloknak meg egy Apache a projektkezelőrendszernek. A hálózatos háttérről is fogok írni majd de az egy másik post lesz.

Szóval így kezdtünk, sajnos szegény szerver egy kis kondi nélküli szobában tengette az életét, amit bizony megsínylett, talán emiatt lehetett az, hogy az alaplap IDE, majd később a SATA vezérlője is erősen hisztis volt, és egy idő után egyre több nagyon gyanús hibát dobált.

Szóval akkor alaplapcsere. Én akkor még elég kezdő voltam linuxban, de hallottam hogy az még az alaplapcserét is túléli (háháháhá). Winchi átrak, power gomb megnyom, kernel pánik. Linuxos ismerős zaklatása, hát bizony a Sarge kernele nem nagyon ismeri a vadiúj alaplap ICH9R-jét. Backportsból új kernel, de nem elég új… akkor új Linux. Ubuntu Gutsy Server fel, aztán meg mindenféle dolgok konfigurálása Dutow (lásd Linuxos ismerős) aktív zaklatása mellett. A végére mindenesetre megtanultam egy rakat dolgot. Persze LVM-mel installáltam (virtuális partíciómanager), és gondoltam majd utólag berakom RAID-be (háháháhá).

Tu bí kontinjúd…

Az fotózásrul, avagy fotózni jó

· 312 words · 2 min read

Az egész valószínű azzal kezdődött hogy még zsenge újságíró koromban lehetőségem nyílt tesztelni az akkor megjelent Olympus E-1 digigépet. Pontosabban nem nekem — mert nem értettem semmit a dologhoz –, hanem édesapámnak, aki tud egyet s mást a szakmáról. Így született meg ez a cikk és számára szerelem volt első látásra. Nem sokkal később alkalma is nyílt vásárolni egyet, köszönhetően az akkor futó hihetetlen diákkedvezménynek (asszem 250-ért adtak vázat + a legjobb 14-54mm f2,8-3,5 objektívet) meg persze Istennek. Ebből kifolyólag én is azon a gépen tanultam fotózni.

Olympus E-1 (kép a DPReviewról)

Elég régóta terveztem magamnak is egy digigép beszerzését, azonban mindíg volt valami fontosabb, amire inkább áldoztam pénzt. Aztán pár héttel ezelőtt ráakadtam egy nagyon megkímélt, ugyanakkor nagyon jó árú E-1-re, és gyorsan lecsaptam rá meg egy 14-45mm f3,5-5,6-os teleobjektívre. Ezt gyorsan követte egy FL-36-os vaku meg egy 40-150mm f3,5-4,5 zoomobi is, úgyhogy most egy jó időre betáraztunk, legközelebb 1-2 év múlva fogok ehhez valamit venni, ami valszeg egy új váz lesz (E-5×0?). Vagy ha megütöm a lottóötöst, akkor pár visz0nylag drága objektívet :)

Miért pont az E-1? Egyrészt mert eddig is azon fotózgattam, így kezdő gépnek nagyszerű lesz, másrészt mert még így 5 évvel a kiadása után is piszokjó képeket tud csinálni. Emellett viszonylag nagy és nehéz darab; van rendes markolata (nem úgy mint a mostani, belépő szintű DSLR-eknek) és a súlya kifejezetten segít, mikor alacsony rekeszidővel kell fotózni. Plusz időjárásálló, magnézium házzal rendelkezik.

Ettől függetlenül nem tökéletes: nincs beépített vaku ill. képstabilizátor, ISO400 és afelett az átlagnál jobban zajosodik és a beépített zajszűrő pedig használhatatlanul lassú. Ez utóbbi két problémát viszont nagyszerűen orvosolja a Lightroom — hamar megtanultam, hogy csakis RAW-ba szabad fotózni. Ja és nincs Live View sem, de az annyira nem érdekel. A Lightroomról fogok majd írni, mert ez a szoftver minden fotós legjobb barátja, egyszerűen nélkülözhetetlen.

Lesz post mindjárt egy-két képről is (önreklám, hihi), de addig is nézegessétek az Indafotó accountomat.

//United States/Csongrád

· 15 words · 1 min read

No comment, tudom van ilyen tucatjával de ez olyan szinten gáz… :)

Kattintva nagyobb lesz!

Kattintva nagyobb lesz!

BSG

· 27 words · 1 min read

Most esett le a húszfilléres, hogy a BSG nem volt rajta a myepisodes.com-os listámon. A problémát orvosoltuk és nem feledni: Január 16-én (születésnapom!) jön az új rész!