KTamas' Blog

Remember kids, if Internet Explorer is brave enough to ask to be your default browser, you're brave enough to ask that girl out.

All good things (Rukkola bookmarklet, végállomás)

· 374 words · 2 min read

Nagyon rövid verzió: mostmár minden oldalon (a kiemelt könyvek között is, a profiloldalon is) megy a happoló mód, így nyugdíjaztam a bookmarkletet.

Az úgy volt, hogy tavaly megszületett a rukkola, én pedig nagyon lelkesen indultam neki az oldalnak, mint felhasználó. Aztán elkezdett zavarni az, hogy nem lehet szűrni a csak happolható könyvekre, úgyhogy írtam rá egy bookmarkletet.

Az idők során aztán került bele végtelen görgetés, kapott egy saját oldalt, tanultam egy csomó dolgot, például azt, hogy nem szabad az ilyesmit a GitHubon tartani, szóval költözött is egyet, majd mikor már meg voltam elégedve a funkcionalitással, újraírtam az egészet, hogy a kód is kinézzen valahogy. Mindenközben tanultam egy csomó dolgot, amit megosztottam az egyik javascript meetupon.

Aztán hogy, hogynem, egyrészt a funkcionalitás egy jórésze bekerült magába a rukkolába, ezzel elérve a célját, másrészt pedig külsősből belsős lettem: és elkezdtem a rukkolánál rendszergazda lenni, jelentősen felgyorsítani az oldal bizonyos részeit, bugokat javítani, meg közben robotokat vadászni.

A bookmarklet azért továbbra is használatban volt, sőt, pár hónapja reneszánszát élte, amióta felfedezték az emberek, hogy a kiemelt könyvek oldalon nem működik a beépített happoló mód, ellenben a bookmarklet igen. Én közben kiköltöztem Svédországba, azóta a bugfixelgetésben nem vagyok már benne, csak néha nézek fel a szerverre, kirugdosni egy-egy újabb robotot, meg úgy általában a háttérben lévő, csendes rendszergazdaként működök aki néha helyrerúgja a szervert, ha nem viselkedik rendesen.

A bookmarklet most pedig végleg befejezte a pályafutását: mostmár minden oldalon működik a happoló mód, a kiemelt könyvek között is. Így most kiélesítettem az új verziót, ami csupán egy üzenet arról, hogy már nincs szükség az egészre. Ami, mint azt sokszor elmondtam, mindig is a végcél volt.

Szemfüles olvasóknak és felhasználóknak feltűnhet, hogy ezzel eltűnt a végtelen görgetés is: egyrészt az a funkciót sosem csináltam meg úgy igazán rendesen, másrészt sajnos se motivációm, se időm nincs a dologra. Valamint úgy látom, remekül megvan az oldal nélküle is. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi implementációja bizonyos helyzetekben feleslegesen terheli a szervert.

Ha azonban valaki késztetést érez a dologra, hogy mégis megcsinálja: a bookmarklet kódja eddig is és továbbra is nyílt forráskódú, megtalálható a GitHubon.

És aztán az is lehet, hogy egyszercsak rámjön az ötperc, és mégis megcsinálom, de ezt megigérni egyelőre nem tudom. Mindenesetre köszönet minden felhasználónak és minden visszajelzésnek.

comments powered by Disqus